Zelf een verhoogde vloer maken

Hier volgt een een beschrijving om zelf een verhoogde vloer te maken voor een beursstand met houten balkjes en vloerdelen van plaatmateriaal.

De balkjes waarop de vloerdelen komen te liggen zijn van het type : 2x3 (inch) ook wel ribben genoemd, of SLS.
In het voorbeeld wordt uitgegaan van een vrij liggende vloer van 5x5 meter,
maar uiteraard kunt u ook een vloer leggen in andere afmetingen.

De balkjes zijn op de tekening verlengd met behulp van klosjes, dit zijn plankjes die op de zijkant van de ribben geschroefd worden zodat er 2 balken aan elkaar gekoppeld zijn.
Dit is alleen noodzakelijk als de verhoogde vloer groter wordt dan de balklengte.

Klik op de tekening voor een vergroting

Verhoogde vloer maken

Of download deze handleiding gratis hier : Verhoogde vloer maken.pdf

Hartafstand

De hartafstand tussen de ribben is 50cm. Dit maakt het makkelijk om vloerdelen van 100cm x 100cm vast te schroeven. Let er op dat de buitenste ribben iets naar binnen moeten vallen, op de tekening is dit aangegeven met afstand 'A'. De afstand tussen de binnenste ribben is altijd 'B'.

Deze afstand is afhankelijk van de exacte dikte van de ribben, maar deze maat is verder niet belangrijk om te weten, het geeft enkel aan dat de buitenste ribben naar binnen vallen.

De hartafstand wordt met een potlood of een stift uitgezet op de horizontale ribben, de verticale ribben worden dan met het hart haaks op de markeringen geplaatst en vastgeschroefd, behalve de 2 buitenste verticale ribben, deze vallen naar binnen.
Dit wijst zich verder vanzelf tijdens te montage, tijdens de voorbereiding (het alles op maat zagen) hoeft u hier geen rekening mee te houden.

Schroeflengtes

De schroeflengtes zijn afhankelijk van wat er geschroefd moet worden, vuistregel is dat een schroef altijd minstens 30mm in het hout wordt gedraaid waaraan iets vast moet komen te zitten.
Gebruik om de ribben haaks op de andere ribben te schroeven daarom schroeven van minimaal 80 of 100mm, gebruik goede schroeven, van het merk Spax of Heco Fix, hiervan zullen de koppen niet snel afbreken en de schroeven laten zich makkelijk schroeven.

Boor alle schroeven ook voor zodat het hout niet zal splijten tijdens de montage.

Vloerdelen

De vloerdelen moeten zijn gemaakt van stijf plaatmateriaal, bijvoorbeeld OSB plaat, of Underlayment van minimaal 18mm dik, multiplex kan ook, maar is veel duurder.

Deze vloerdelen moeten exact 100 cm x 100 cm zijn en exact haaks.
Het zagen van deze vloerdelen kan daarom het best gebeuren op een (verticale) platenzaag.

Het is mogelijk om dit soort delen te laten zagen bij een bouwmarkt, dat scheelt veel tijd tov het zelf zagen met de hand bijvoorbeeld.

Indien het plaatmateriaal een 'mes en groef' heeft, moeten deze er eerst even afgezaagd worden omdat dat niet nodig is voor de vloerdelen.
Uit 1 plaat van 1,22m x 2,44m of 1,25m x 2,50m kan je 2 stukken van 1 x 1 m halen.
De rest is in principe afval of kan misschien voor iets anders nog nuttig gebruikt worden.

Kabels en andere leidingen

Vaak wordt een verhoogde vloer gelegd vanwege het exclusieve aspect, maar soms ook omdat het moet in verband met kabels en leidingen die onder de vloer door moeten komen te lopen.

Hiervoor moeten in de ribben die onder de vloerdelen komen te liggen uitsparingen worden gemaakt, als het een stroomkabel betreft kan de uitsparing het beste aan de bovenzijde van de ribben komen, als het waterafvoer betreft, kan de uitsparing het beste aan de onderzijde komen.

Indien dit van toepassing is, denk hier even goed over na, en bereid alle ribben goed voor.

Tijdens de montage op de beurslokatie wilt u geen tijd verliezen en alles wat in de voorbereiding is gedaan scheelt weer tijd op de beurs, daarbij is de kans op fouten veel groter als je op de beurs onder tijdsdruk nog een plan moet maken om de bekabeling en leidingwerk in de vloer te verwerken.

Als alle ribben zijn gezaagd, markeer de ribben dan met een stift en bind alles bij elkaar wat bij elkaar hoort, zo is tijdens de montage op de beurs ook duidelijk wat waar voor is zodat alles in een keer op de juiste plek gemonteerd kan worden.
Uitsparingen

Zaag uitsparingen in de ribben met een diepte van enkele centimeters en een breedte van 3 tot 10cm zodat er voldoende ruimte is om de kabel of leiding op de uitsparing te leggen zonder dat deze klem komt te liggen.

Plint en afwerking

Als de verhoogde vloer gemonteerd ligt kan er afgewerkt worden, de vloer kan van tapijt of laminaat worden voorzien zoals dat altijd gedaan wordt, daarna moet er een plint aan de zijkant komen, deze kan worden gemaakt van bijvoorbeeld zwart (of een andere kleur) geschilderd triplex.

Deze moeten ook van te voren zijn voorbereid, zaag, of laat triplex stroken zagen van 3mm dik bij een breedte van de totale vloerhoogte – 5mm. (dit om oneffenheden in de vloer op te vangen)

De triplex stroken kunnen ook van te voren op lengte worden gezaagd en op de lokatie tegen de zijkant van de vloer worden geschroefd of gespijkerd. De schroef of de spijker moet dan ca 2 cm onder de bovenzijde worden aangebracht, daarna kan een aluminum hoekprofiel er over heen aangebracht worden zodat je de schroeven of spijkers in de plint niet meer ziet.

Aluminium hoekprofiel

Het aluminium hoekprofiel moet iets langer worden dan de breedte of lengte van de vloer, er komt namelijk 2x de materiaal dikte van de plint bij. Het beste is om voldoende aluminium hoekprofiel mee te nemen naar de beurs en een goede verstekzaag waarmee aluminium gezaagd kan worden.

Als de profielen gezaagd zijn moeten er gaatjes in worden geboord zodat de profielen geschroefd kunnen worden.
In de hoeken moet altijd een schroef komen, qua hoogte in het midden van het profiel, en ca 5 tot 10cm vanaf zijkant, de overige schroeven kunnen om de 1 a 2 meter.

Verzink het gat met een verzinkboor zodat de schroef die je er in schroeft mooi gelijk valt.


 

Op zoek naar betaalbare standbouw? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Expo Service Zeeland, uw betaalbare standbouwer