Het leggen van tapijt

Tapijt leggen is niet heel erg moeilijk maar je moet wel even weten hoe. Tegels kun je niet zo maar neerleggen, deze gaan dan al vrij snel aan de wandel. Ook een rol tapijt kan je niet zo maar neer leggen, het tapijt kan omkrullen waardoor je met je voet er onder kunt komen en kunt struikelen. Zowiezo is het geen gezicht om tapijt te zien met opstaande randen.

 

Tegels leggen

Allereerst moet even bekeken worden met wat voor ondergrond men te maken heeft. Tapijttegels moeten aan de randen worden vastgeplakt aan de grond, als de grond erg vies is dan zal deze even schoon moeten worden gemaakt met wat groene zeep daar waar er met dubbelzijdige tape wordt gewerkt.

Er is speciale dubbelzijdige tape in de handel voor expo doeleinden, gebruik het liefst deze, dit is een smalle tape van ca 1 cm breed, welke 1 centimeter van de buitenrand waar de buitenste tegels komen te liggen op de grond wordt geplakt.

Uiteraard zijn er meer soorten dubbelzijdige tape in de handel, maar het voordeel van die voor expo doeleinden is dat deze goed kleeft maar naderhand geen lijmsporen achterlaat op de beursvloer. Wie een stand achter laat met lijmresten kan daarvoor naderhand een rekening geprenteerd krijgen, gebruik daarom de juiste tape.

Plak eerst de tape aan 1 rand van de standvloer maar laat de boven beschermlaag van de tape nog even zitten, leg dan de tegels over de tape zodat deze recht liggen, trek een tegel iets omhoog, verwijder de beschermlaag en trek deze onder de andere tegels vandaan terwijl je over die tegels loopt. Als het goed is ligt de eerste rij tegels nu strak.

Vervolgens worden de andere tegels gelegd en wanneer deze allemaal liggen wordt de buitenste rand tegels iets naar binnen geschoven en wordt de tape daar ook aangebracht, leg de tegels weer terug en verwijder de beschermlaag op de zelfde wijze.
Als alles goed is gegaan, dan ligt er nu een strakke tegelvloer.

 

Tapijtvloer leggen

Het leggen van een tapijtvloer gaat iets anders, eerst moet de rol zover worden uitgerold zodat er een lengte is die op maat kan worden gesneden. Daarna, is het heel belangrijk om de uitgerolde baan een tijdje te laten liggen, het tapijt is strak opgerold geweest en kan nog krimpen of uitzetten, laat het zeker een uurtje even bijkomen van alle spanningen van de afgelopen tijd.

Vervolgens moet er een perfecte haakse lijn worden gezet op het tapijt met bijvoorbeeld een krijt-touwtje, het bepalen van een haakse lijn kan met bijvoorbeeld de ' 3-4-5 steek ' .

Als de streep is gezet kan het beste het expo tapijt worden gesneden op een vlakke ondergrond met een breekmes of stanley mes. Het snijden moet voorzichtig gebeuren omdat het echt recht moet zijn, zeker als de snijkant in het zicht komt te liggen, als er wanden op de uiteinden van het expo tapijt worden gezet of er komt een aluminum afwerkhoek is dit minder van belang. Zorg voor genoeg reserve mesjes, snijden van tapijt op het beton doet de mesjes erg snel slijten. Na een meter of 3 a 4 is het mesje al weer bot. Gebruik eventueel een stalen lat als ondergrond tijdens het snijden.

Als het tapijt op lengte is gesneden kan het rondom worden vastgeplakt met expo tapijt tape zoals boven omschreven.

Mocht het nu zo zijn dat er meerdere banen tapijt naast elkaar moeten komen te liggen dan is het het beste om de 2e baan iets, ca 1,5 centimeter over de andere baan te leggen zodat men er zeker van is dat er kier geen zichtbaar wordt. Dit betekent echter wel dat er in de breedte nooit hele meters gehaald zullen worden, maar toch is het verstandig om het zo te doen omdat de breedte van het expo tapijt nooit 100% exact in hele meters op maat is.

De werkwijze om het expo tapijt over elkaar te leggen is als volgt, plak dubbelzijdige tape vlak naast de eerder gelegde baan, en plak dubbelzijdige tape op de rand van de eerder gelegde baan, snijd de 2e baan op maat, en leg deze maar zorg dat deze 1,5 centimeter over de andere baan ligt. Als deze vlak ligt kan het tapijt iets worden omgeslagen en de tape worden verwijderd, daarna moet de rand goed worden aangedrukt.

 

Dubbelzijdige tape voor tapijt

Als u gebruik gaat maken van tape om tapijt vast te leggen zijn er nog een paar kleine aandachtspunten.

U kunt niet zomaar iedere willekeurige dubbelzijdige tape gebruiken om uw tapijt vast te leggen, expo tape laat geen lijmresten achter op een vloer, zeker op de wat exclusievere lokaties dient hier op worden gelet.

Verder kan het voorkomen dat een ondergrond niet goed wil plakken, zelfs niet na schoon maken, een oplossing kan dan zijn om eerst een brede enkelzijdige verwijderbare tape aan te brengen die meer kleefkracht heeft, daarna kan er met de dubbelzijdige tape over die verwijderbare tape worden geplakt.

Let er op ook dat indien er met tape gewerkt wordt er altijd binnen de standafmetingen moet worden gebleven, het is geen gezicht als de tape niet netjes is aangebracht en zichtbaar onder het tapijt is.

Op zoek naar betaalbare standbouw? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Expo Service Zeeland, uw betaalbare standbouwer