Truss soorten

Truss is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, de verschillende soorten hebben zo hun eigen voor en nadelen en dus ook hun toepassingen.

Globaal valt truss onder te verdelen in 4 soorten, te weten :

Driehoek truss

Driehoek truss is goedkoper dan vierkant truss, dit komt omdat driehoek truss uit een buis minder bestaat dan vierkant truss.

Naast dat driehoek truss minder kost is het ook lichter in gewicht, om een even grote truss constructie te bouwen met driehoek truss is veel minder gewicht nodig, dat heeft zo zijn voordelen bijvoorbeeld tijdens transport.

Een ander voordeel van driehoek truss is dat het efficienter te stapelen is voor tijdens het transport, dit betekent dat er meer ruimte over in de wagen die het vervoer doet.

Driehoek truss prolyte

Driehoek truss heeft ook enkele nadelen ten op zicht van vierkant truss, zo kan het minder zwaar belast worden en zijn er minder grote overspanning mogelijk uit 1 stuk, ook is driehoek truss iets lastiger tijdens de montage in die zin dat er meer verschillende hoekstukken en t-stukken zijn dan bij vierkant truss. Dit heeft er mee te maken dat als een driehoek 90 graden wordt gedraaid er andere verbindings stukken nodig zijn dan bij vierkant truss.

Ook voor het ophangen van banners in driehoek truss zijn de mogelijkheden minder flexibel dan bij het gebruik van vierkant truss, ook dit heeft weer te maken met het feit dat een driehoek zich niet laat draaien zoals als een vierkant dat doet.

Vierkant truss

Vierkant truss is duurder dan driehoek truss, dit komt omdat er voor vierkant truss meer materiaal nodig is dan bij de productie van driehoek truss.

Vierkant truss heeft grote voordelen ten opzichte van driehoek truss, het is sterker en flexibeler in te zetten bij het ophangen van banners of grote doeken. Doordat vierkant truss een vierkante vorm heeft komt laat het zich makkelijk draaien onder een hoek van 90 graden en behoudt het vierkant nog steeds de juiste positie ten opzichte van te koppelen truss onderdelen. 

Vierkant truss prolyte

Het belangrijkste voordeel van vierkant truss is echter wel de sterkte, met vierkant truss zijn grote overspanningen te maken, tot wel 16 meter zonder tussen poten, het is hierdoor mogelijk om grote truss constructies te bouwen zonder al te veel extra onderdelen wat weer geld bespaart en wat voor het oog beter is. De aanschaf kosten per meter zijn bij vierkant truss wel hoger dan bij driehoek truss, afhankelijk van de te bouwen constructie is het goed om te kijken wat het best kan worden toegepast.

Ladder truss

Ladder truss is truss dat uit 2 buizen bestaat in plaats van 3 of 4. Platte truss wordt vaak gebruikt bij het ophangen van banners of andere truss en / of verlichting.

Voor de beginnende truss bouwer is deze vorm van truss niet zo belangrijk, maar het is een goedkope truss oplossing om dingen op te hangen op een beurs.

Ladder truss prolyte

Andere grote voordelen zijn, laag gewicht, makkelijk transporteerbaar, lage kosten. Nadelen, minder sterk dan drie- of vierkant truss, en er kunnen geen truss constructies mee worden gebouwd die moeten staan.

Mini truss

Mini truss, ook wel deco truss genoemd kan worden gebruikt om zonder zware hulpmiddelen zoals liften of takels een truss constructie te bouwen.

Deze truss is meestal verkrijgbaar als driehoek truss, en kan door een doe-het-zelfer in elkaar worden gezet met alleen een trapje en een dopsleutel of baco. 

Deze vorm van truss is niet heel sterk, maar het is toch geschikt om een paar kleine lampjes en eventueel een bannertje in op te hangen. Het geeft een stand wel een betere sfeer dan een standaard systeem stand.

De reden dat mensen voor deze vorm van truss kiezen is vooral, het makkelijk zelf kunnen bouwen, licht van gewicht en makkelijk transporteerbaar.

Op zoek naar betaalbare standbouw? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Expo Service Zeeland, uw betaalbare standbouwer