Truss ophangen met takels

Met takels kunt u een truss constructie op hangen aan het plafond van een beurshal.

In de meeste beurshallen is het mogelijk om via de organisatie een aanvraag te doen voor takels waaraan je een truss constructie kunt ophangen.

Het ophangen van de takels wordt altijd gedaan door rigging-bedrijf wat is gespecialiseerd in het aanbrengen van takels op die betreffende lokatie.

De kosten van de huur en het ophangen van de takels zijn niet laag, houd rekening met tussen de 175,- en de 225,- euro excl btw per takel afhankelijk van de lokatie.

Truss ophangen met takels

 

Voor een aanvraag van takels dient u het volgende te weten:

 

  • Hoe groot en hoe zwaar wordt de te takelen constructie
  • Wat zijn de exacte posities waar de takels moeten komen
  • Hoeveel takels zijn er nodig
  • Is er stroom nodig in de op te hangen constructie

 

Takels huren bij rigging-bedrijf

Het bedrijf wat het de takels plaatst wil exact weten waar de takels moeten komen, zij kunnen takels op de centimeter precies positioneren in uw stand.
Afhankelijk van wat u wil takelen moet u zelf berekenen waar de takels moeten komen, het rigging-bedrijf verzorgt enkel de takels en eventueel het ophangen van een stroompunt,
Waar alles precies moet komen zult u dus zelf moeten bepalen en door moeten geven aan het rigging-bedrijf.

Er van uitgaande dat u een truss constructie wil ophangen met daaraan verlichting en eventueel ook een banner of meerdere banners zult u zelf moeten bekijken waar de takels moeten komen.

Vuistregel is eigenlijk dat de takels daar moeten komen waar onder normale omstandigheden een trusspoot zou hebben gestaan in het geval van een truss-carre constructie.
 

Hoeveel takels heb ik nodig?

Wat betreft het bepalen van de benodigde takels, dit is afhankelijk van het soort truss dat u gebruikt en de belasting die er aan komt te hangen.
Met vierkant-truss zijn grotere overspanningen te maken dan met driehoek-truss, ook kent truss varierende buis-wand-diktes wat resulteert in verschillende sterktes.

Grote truss-merken zoals Prolyte, Global Truss, Euro Truss hebben de specificaties van het trussmateriaal online op de website staan waar u in tabellen kunt terug vinden op welke manier welk type truss belast kan worden.
Aan de hand van deze tabellen, de te kiezen constructie en het gewicht en de verdeling daarvan kunt u zelf bepalen hoeveel takels en op welke posities deze nodig zijn.
 

Bevestigingsmiddelen

Naast takels heeft u ook nog materiaal nodig om de truss aan de takels vast te maken, dit wordt over het algemeen met steel's of rondstroppen met harp-sluitingen gedaan.
Er zijn steels en rondstroppen in verschillende lengtes verkrijgbaar en ook harpsluitingen zijn in verschillende groottes en sterktes verkrijgbaar.
Voor een trussconstructie zijn steel's of rondstroppen met een hefvermogen van 1 ton en een lengte van 1 meter prima geschikt.

Verder dient u er voor te zorgen dat u goedgekeurd materiaal gebruikt, liefst met een (T.U.V.) Certificering, wat u gebruikt zal namelijk ook moeten worden goedgekeurd door de beursorganisatie.
Gebruik daarom altijd (T.U.V.) gecertificeerde materialen zodat u nooit problemen zult krijgen wat betreft materiaal keuze, in Duitsland moet al het materiaal T.U.V. gecertificeerd en gekeurd zijn.
Houd ook in het achterhoofd dat een keuringscertificaat maar 1 jaar geldig is, om veilig en volgende de regels te kunnen werken moet al het hijsmateriaal jaarlijks worden gekeurd door een gecertificeerd bedrijf gespecialiseerd in hijs- en heftechniek.

Steel

Steels zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar en zowel met een beschermings coating als zonder, in Duitsland is het niet toegestaan om steels te gebruiken met een coating omdat bij een eventuele inspectie niet te zien is of de steel mogelijk is beschadigd, in Nederland geldt dit (nog) niet. Steels zijn iets duurder dan rondstroppen.

Steel truss rigging hijsband

Rondstrop

Rondstroppen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en sterktes.
Sterktes worden aangegeven met kleuren, een rondstrop in de kleur zwart heeft een hefvermogen van maximaal 1000 kilo en is voor de standbouw prima geschikt.
Zwarte rondstroppen vallen tevens minder op dan de gekleurde, dus deze zijn aan te raden.
Let er op dat een rondstrop altijd  zo vlak mogelijk om het op te hangen object heen geslagen is, het maximale hefgewicht is afhankelijk van hoe vlak de rondstrop om het object zit.
Als de rondstrop wordt getwist dan verliest het ook sterkte. Verder moet een rondstrop altijd met 2 uiteinden aan de harp vast zitten, als u de rondstrop in een lus hangt en met 1 zijde aan de harp bevestigd halveert u het maximale hefgewicht.

Rondstrop voor ophangen van truss in de standbouw

Harpsluiting met borstbout

Harpsluiting met een borstbout is de juiste manier om uw steel of rondstrop te zekeren aan de takels die u heeft gehuurd op de beurslokatie.
De steel of rondstrop moet 2-voudig door de harpsluiting worden gehaald.
Om zeker te zijn dat niets los kan schieten uit de harpsluiting moet u de borstbout met waterpomptang stevig aandraaien, als u ook nog een tie-rib door het gaatje van de borstbout en de harpsluiting haalt en deze netjes afknipt weet u zeker dat u veilig en volgens de regels werkt.

harp borst bout sluiting truss rigging

Op zoek naar betaalbare standbouw? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Expo Service Zeeland, uw betaalbare standbouwer