Standbouw ontwerp software

Er zijn verschillende programma's geschikt voor het het ontwerpen van een beursstand.

Ontwerp software is onder te verdelen in 3 soorten, te weten :

3D Modellerings software

Met 3D ontwerpprogramma's is het mogelijk om een beursstand geheel in 3D te tekenen en weer te geven zodat u een goed beeld heeft van de verhoudingen en de vormgeving.

Dergelijke ontwerpprogramma's hebben vaak een stijle leercurve en zijn in aanschaf vaak erg duur. Voor het ontwerpen van een stand zou u kunnen kijken naar :

Sketchup is het makkelijkste 3D tekenprogramma om te leren, op youtube staan veel tutorials waarin de basic's van de software worden uitgelegd. Hiermee is echter al heel veel te tekenen en te ontwerpen.

Het is echter wel minder uitgebreid dan de andere 3D ontwerpprogramma's, zo zijn er minder geavanceerde ontwerp functies in aanwezig en voor het renderen van fotorealistische afbeeldingen moet u een apart renderer kopen en installeren.

Een goede renderer die met Sketchup werkt is VRAY 2.0 (niet gratis) of Maxwell Renderer (gratis)

Kijk hier voor een uitgebreid overzicht met gratis 3D modellerings software,

2D Vector tekensoftware

Met 2D Vector tekensoftware kan in een 2D vlak een ontwerp worden gemaakt.

Het grote voordeel van vector georienteerd werken is dat lijnen en vormen die worden getekend makkelijk in grootte zijn aan te passen of te veranderen. Er zijn veel verschillende bewerkings opties mogelijk op vormen die met vectoren zijn getekend, op die manier zijn 2D ontwerpen heel snel te realiseren. 

Bekende 2D vector tekenprogramma's zijn :

Adobe Illustrator is de standaard in de grafische wereld voor de opmaak van grafische vector bestanden. Hiermee kunnen PDF's of AI bestanden worden gemaakt die een reclamedrukkerij kan gebruiken om bijvoorbeeld banners en doeken mee te printen. Maar ook is het mogelijk om met deze software logo's en andere afbeeldingen te ontwerpen die in de beursstand moeten worden verwerkt. Ook voor het visualiseren van 3D ontwerpen worden vaak in de voorbereiding 2D ontwerpen gemaakt van grafische uitingen, de bestanden die hier uit voortkomen kunnen in de 3D software worden geimporteerd en zodoende worden mee gerenderd bij de uiteindelijke 3D presentaties.

Inkscape kan bijna alles wat Adobe Illustrator ook kan, alleen is het niet 'de standaard' en zijn er minder plugins voor verkrijgbaar, maar het is gratis en werkt goed voor wie er voor gaat zitten. Voor veel gebruikers is het zelfs een dagelijkse tool om mee te werken.

Pixel georienteerde software

Tekenprogramma's die pixel georienteerd zijn zijn voornamelijk goed in het bewerken van foto's. Dat zijn afbeeldingen die uit pixels zijn opgebouwd. Dit is een wezenlijk andere manier van werken ten op zichte van vector tekensoftware.

Afbeeldingen die moeten worden gebruikt voor daadwerkelijke promotie kunnen zorgvuldig worden bewerkt met deze programma's.

Bekende pixel georienteerde tekenprogramma's zijn :

Bijna iedereen heeft wel gehoord van Adobe Photoshop, ook weer de standaard in de grafische wereld, maar met Gimp kan bijna net zoveel, tenminste, 'er kan genoeg' mee voor de gemiddeld gevorderde gebruiker.

Gimp kan bestanden in vele formaten importen en exporteren, er zijn vele bewerkings opties en het is niet te moeilijk om te leren. Ook voor Gimp staan veel tutorials online, maar dat is eigenlijk voor bijna alle software inmiddels zo.

Met bovenstaande software gaat het zeker lukken om een beursstand te ontwerpen, voor wie zelf er mee wil beginnen is zijn de gratis opties een erg interessant uitgangspunt.

Op zoek naar betaalbare standbouw? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Expo Service Zeeland, uw betaalbare standbouwer