Halogeenlampen

Halogeenlampen worden in de standbouw nog veel gebruikt vanwege de warme uitstaling van het licht wat een beursstand sfeervol verlicht.

Het warme licht van halogeenverlichting is iets waar andere typen lampen moeilijk bij in de buurt weten te komen. Dit is dan ook het grote voordeel wat halogeenverlichting heeft boven alle andere typen verlichting.

Dit voordeel gaat echter wel gepaard met een groot nadeel, en dat is het hoge stroomverbruik wat halogeen verlichting heeft.

Het aantal lumen van halogeenverlichting in verhouding tot het energieverbruik ligt hoger dan bij ledlampen, maar lager dan bij gasontladingslampen, die vanwege de hoge lichtopbrengst tegenwoordig veel gebruikt worden in de standbouw.

Toch wordt halogeenverlichting nog steeds veel toegepast, en in sommige gevallen is dat ook aan te raden, namelijk, als een warme sfeer door middel van de verlichting erg wenselijk is dan kan je er eigenlijk niet om heen.


Toepassingsgebieden voor halogeenverlichting:

  • Complete standverlichting indien een warme sfeer is gewenst
  • Verlichting van bijvoorbeeld uw horeca gelegenheid in uw stand, warme sfeer zeker gewenst
  • Uitlichten van foto's en banners, vanwege het warme licht komt grafisch materiaal er met halogeen verlichting het best uit
  • Uitlichten van vitrines of kleine objecten
  • Spotjes (in plafonds)

 

Kleurtemperatuur

Kelvin is de eenheid waarmee de kleurtemperatuur van het licht wordt uitgedrukt, hoe meer Kelvin, hoe witter het licht. Hoe minder Kelvin, hoe warmer het licht.

Halogeenverlichting heeft een kleurtemperatuur van ca 2500K tot 2700K (Kelvin)

Licht met een kleur rond deze waarden wordt als warm licht beschouwd. Alles daarboven 'voelt' kouder aan, geeft een koelere en ongezelligere sfeer.

Afhankelijk van het soort armatuur kan gasontladingsverlichting met behulp van kleurfilters ook warmer worden gemaakt, maar halogeenverlichting blijft de warmste indruk geven.

 

Nadelen halogeenverlichting

  • Gebruikt veel stroom
  • Beperkte levensduur (door warmte)


Het stroomverbruik van halogeenverlichting is relatief hoog omdat dit soort verlichting niet efficient met zijn energie omgaat. Een groot deel van de verbruikte energie wordt in warmte omgezet, dit gaat ten koste van de levensduur van de lamp en uw stroomrekening op een beurs wordt er hoger van.

Als de warme sfeer van het licht toch echt heel belangrijk is kunt u niet om halogeenverlichting heen, maar mogelijk kunt u een tussen oplossing vinden in het combineren van verschillende soorten verlichting.

U kunt uw globale stand verlichten met gasontladingslampen en banners, en kleinere objecten apart verlichten met kleinere halogeenlampen.

Hierdoor blijft uw stroomverbruik beperkt, heeft u minder last van warmte en worden objecten toch met warm licht verlicht.

 

 

Op zoek naar betaalbare standbouw? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Expo Service Zeeland, uw betaalbare standbouwer