Gasontladingslamp

Gasontladingslampen zijn op het moment de meest gebruikte lampen in de standbouw om een stand geheel en egaal te verlichten.

Het principe van deze lamp is een glazen buis waarin een gas zit waar een electrische spanning doorheen gestuurd wordt waardoor het gas licht gaat geven.

De lichtopbrengst van dit soort lampen is veel groter dan bij halogeen lampen die ook nog veel worden gebruikt. Bij een halogeenlamp wordt een spanning door een metalen draadje gestuurd waardoor het draadje gaat gloeien en licht geeft.

Voor- en nadelen van gasontladingslampen

Voordelen :

Nadelen :

Hoge lichtopbrengst

Gasontladingslampen hebben in verhouding tot halogeenlampen een veel hogere lichtopbrengst bij gelijk vermogen.

Het principe van een gasontladingslamp zorgt er voor dat deze lampen meer dan 10x zoveel licht geven als halogeenverlichting.

Er is dus een veel lagere stroom behoefte om een stand van evenveel licht te voorzien als dat gedaan zou worden met conventionele halogeenlampen.

Of andersom geredeneerd, met het zelfde stroom verbruik heeft u veel meer licht tot uw beschikking.

Laag stroomverbruik

Doordat gasontladingslampen relatief weinig stroom nodig hebben om een hoge lichtopbrengst te hebben kan worden bespaard op de kosten van stroom op de beurs.

U kunt af met een misschien 1 groep van 220V / 16A waar anders misschien 2 of 3 groepen nodig zouden zijn geweest. Dat scheelt toch snel weer ca 150,- euro per groep die aangevraagd moet worden.

Gelijkmatige verlichting

Een ander groot voordeel van gastontladingslampen is dat het licht veel gelijkmatiger wordt verdeeld over een groter te verlichten oppervlak. Dit resulteert er in dat er minder schaduwen en donkere 'spots' in de stand ontstaan.

Zeker de bekende Par 56 Halogeen spots staan er om bekend dat ze een bepaald punt sfeer vol kunnen uitlichten maar daarom heen is het donkerder. Dat zorgt voor een onevenwichtig beeld.

Hoge vermogens mogelijk

Waar halogeenlampen tot maximaal ca 500 watt verkrijgbaar zijn en een relatief lage lichtopbrengst hebben zijn gasontladingslampen tot 1000 watt verkrijgbaar, om een idee te geven, met 4 van deze lampen kunt u een stand van 150 vierkante meter meer dan perfect uitlichten.

Duurder in aanschaf

Nadeel van gasontladingslampen is de aanschafprijs. De armaturen voor gasontladingslampen bevatten speciale electronica die de lamp aanstuurt. Tijdens het opwarmen van de lamp regelt de electronica het opgenomen vermogen en op vol vermogen regelt de electronica de aansturing constant bij. Ook de lampen voor in de armaturen zijn duurder dan halogeen lampen. In theorie gaan gasontladingslampen wel weer langer mee.

Minder warm licht

Een ander nadeel van gasontladingslampen is het fenomeen 'koud licht'. Nu hebben niet alle typen gasontladingslampen daar last van, maar dan moet er bij aanschaf wel op gelet worden.

De kleur van het licht wordt uitgedrukt in 'Kelvin'. Natuurlijk daglicht heeft een lichttemperatuur van ca 6000 Kelvin. Sfeervolle halogeenverlichting heeft een kleurtemperatuur van ca 2500 tot 2700 Kelvin. Dit noemen wij warm licht.

Gasontladingslampen zijn verkrijgbaar met een lichttemperatuur vanaf 3000 Kelvin, dit is net iets minder warm dan halogeen verlichtings en wordt in winkels veel gebruikt. Wanneer u gasontladingslampen gebruikt die 'kouder' zijn dan 3000 Kelvin, laten we zeggen, vanaf 4000 kelvin, dan spreken we echt van koud licht. U herkent zulke lampen wel van het wit/blauwe licht wat u ziet op beurzen of slecht gekozen lampen in winkels. Ook koplampen van nieuwere auto's hebben dit wit / blauwe licht.

Het is absoluut aan te raden om te voorkomen dat u een gasontladingslamp zou gaan gebruiken van kouder dan 3000 Kelvin. 

Geschikte lampen voor armaturen zijn verkrijgbaar van verschillende merken, OSRAM is zo'n merk wat dergelijke lampen levert die geschikt zijn voor beursverlichting, let er dan op dat er 2 type aanduidingen zijn, te weten :

WDL en NDL, waarbij de WDL lamp met 3000 Kelvin verantwoordelijk is voor het warmste licht wat op dit moment met gastontladingslampen mogelijk is.

Op zoek naar betaalbare standbouw? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Expo Service Zeeland, uw betaalbare standbouwer